Compassie, zo doe je dat

Het bestaat uit drie onderdelen.

Het eerste is aardig zijn tegen jezelf in plaats van hard en veroordelend. Dat is niets meer dan met jezelf omgaan zoals je ook met je partner, kind of vriend(in) doet dus; mild en ondersteunend. Daarbij is het helpend als je erkent dat we allemaal op een bepaalde manier worstelen en jezelf geen waardeloos mens of niet goed genoeg te noemen.
Aardig zijn voor jezelf betekent ook: actief zorgen voor jezelf. Dus die vriendin te zijn voor jezelf en jezelf proberen te ondersteunen als je je verdrietig of slecht voelt door goed voor jezelf te zorgen.

Het tweede onderdeel is gedeelde menselijkheid: Als je je ervan bewust bent dat imperfectie deel is van het mens zijn. De wetenschap dat ieder mens lijdt maakt het lijden lichter. Je bent niet alleen. Het verschil tussen zelfcompassie en zelfmedelijden is dat compassie hebben voor jezelf er vanuit gaat dat het leven soms moeilijk is voor iedereen en dat álle mensen worstelen. Hierin ligt de focus dus niet op jezelf.
Vaak hebben we het gevoel dat wij zelf gefaald hebben, dat er iets abnormaals is gebeurd en denken we dat het normaal is als alles perfect verloopt. Maar dat is niet waar. Die gedachte zorgt er ook nog eens voor dat je je geïsoleerd en heel alleen voelt in je falen. Dat maakt de dingen nog erger.

Bewustworden om in staat te zijn om je lijden op te merken, voordat je jezelf compassie kunt geven.
Dat is best lastig want het je hebt je ondertussen zo erg geïdentificeerd met je ‘tante Bep’ (Bien’s podcast #39) – het stemmetje van jezelf dat oordeelt en voor wie het altijd beter had gemoeten – dat je vaak helemaal niet ziet dat je jezelf pijn doet met je kritiek.
Bewustworden van wat er gebeurt of gebeurd is helpt ook om eerst voor jezelf te gaan zorgen, net als bij die goede vriend(in).
Je leert de dingen te zien zoals ze zijn, niet meer en niet minder.

Ik wens je veel compassie,

liefs Jacobien

 

LinkedIn
Facebook
Website
Email
Instagram
RSS
Herken je jezelf in dit stuk? Zou jij ook graag liever voor jezelf willen zijn maar weet je niet hoe, dan wil ik je daar graag bij helpen.
Luister niet langer naar jouw ‘tante Bep’ die jou vertelt dat het nu niet uitkomt, te moeilijk is, wat anderen ervan zullen denken en te duur is maar neem het heft in handen en mail me om een afspraak te maken. Ik neem de tijd voor jou.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *